Zaujímavosti zo sveta kaviarní

Kaviareň mesta 2012

Tento rok sme na túto skvelú akciu , kde sa súťaží O kaviareň roka 2012 zabudli :-( , tak snáď nám to pripomeniete budúci rok vy priatelia a budeme sa môcť tiež zapojiť do tejto príjemnej akcie, aby sme sa presvedčili o tom či vieme zaujať aj širšiu verejnosť atmosférou našej a aj Vašej kaviarne Doma je pohoda nielen vychutnaním si šálky dobrej kávy ale aj celkovou domáckou atmosférou. Vic info na odkaze na facebookovskom profile http://www.facebook.com/pages/Doma-je-pohoda/177172902366372

 

Viete, že…? Spoznajte tajomstvá nápoja menom káva

Káva môže mať rozmanité množstvo chuťových aj aromatických vlastností, závislých od miesta pôvodu zŕn, ich kvalite, odrode i konkrétneho zberu.Rozhodujúci je takisto spôsob spracovania zelenej kávy, spôsob praženia kávových zŕn a samozrejme aj receptúra, vďaka ktorej získava káva požadovaný chuťový profil a svoju jedinečnosť. Zoznámte sa so zisteniami odborníkov, ktorí prispievajú svojimi znalosťami a skúsenosťami k dosiahnutiu originálnej chuti a zostavili aj nasledujúci almanach kávového tajomstva.

 

Viete, že…

 

- Prvým najdôležitejším krokom pre výrobcov kávy je zvoliť tu správnu kávovú plantáž? Kávové zrná pochádzajú z 25 rôznych regiónov sveta, ako je Keňa, Brazília alebo Honduras – káva z každej kávovej plantáže má v konečnom výsledku vlastnú charakteristickú chuť a vlastnosti.

 

- Káva z Brazílie má výraznú arómu, pretože tamojšie plantáže majú ílovitú pôdu bohatú na minerály?

- Káva z Guatemaly vyniká vôňou exotického korenia, ktorú jej dáva vulkanická pôda?

- Káva z Kene sa ľahko rozpozná podľa ovocnej príchute a kyslosti?

- Káva z Indie má silnú chuť, plnú a zamatovú?

 

-Káva má svoj rodný list? V sprievodných dokladoch, prípadne priamo na žochoch, je vyznačená krajina pôvodu, pestovateľská oblasť alebo vývozný prístav, vývozca, spôsob spracovania (suchý, mokrý) a akostná trieda. To všetko má, podobne ako napríklad u vína, vplyv na senzorické vlastnosti, hodnotenie a cenu kávy.

 

- Doba praženia kávových zŕn záleží tiež od typu kávy, ktorá sa z nich má vyrobiť.

Prekvapkávaná káva potrebuje len krátke praženie, zatiaľ čo káva espreso sa v priemere praží po dobu päť až osem minút, niekedy dokonca až dvadsať minút.

 

- Pri správnej degustácii kávy ju musíte usrkávať, a to čo najhlučnejšie, pretože vzduch, ktorý vdychujete spolu s kávou, dáva do pohybu malé čiastočky, ktoré vytvárajú „chvost“ – teda niečo, ako príchuť. Tých najdôležitejších je 25, ale celkom existuje asi 800 jemných nuancií“.

- Základnými pojmami kávového degustátora sú výrazy ako plnosť (telo), kyslosť (vyzretie), a aróma (od slabej / ľahkej až po výnimočnú). Objaviť sa môžu i nepriaznivé chute, ako je trávová, tvrdá, stará (zelená káva) alebo dokonca drevitá.

 

Tých tajomstiev je určite oveľa viac ale nie je žiadnym tajomstvom, že v našej kaviarni Doma je pohoda vám šálku výbornej kávy spravíme vždy a radi.

zdroj: www.adam.sk